Nu finns chansen att ta över Sandbäcksgården i Hole, ett kraftfullt stenkast från centrala Malung men ändå ”på landet”. Efter att sedan 2012 ägt och förvaltat Sandbäcksgården är det dags för nya projekt. Därför ger vi nu dig möjligheten att ta över där vi slutar, att fortsätta vårda och bevara denna unika miljö.
På 1870-talet köptes den redan då gamla gården av en av det moderna Malungs grundare Pell Per Andersson. Hans barnbarn kom i början av 1900-talet att uppföra den nuvarande huvudbyggnaden. Den utgörs av en villa i två våningar, sannolikt uppförd efter ritningar av malungsbördige arkitekten Per Henriks. Huset var mycket modernt för sin tid och ett av de första privathusen i Malung som hade elektricitet. På 1930 gjordes några mindre förändringar i interiören, men därefter har allt lämnats orört.
Exteriört är huset helt intakt sedan 1915 då det stod klart. Alla fönster och dörrar är original. För ett par år sedan påbörjades en ommålning av huset. Fasader har skrapats och målats med Ottosons linoljefärg i samma nyans som ursprunget. Fönsterbågar och veranda har fått en lätt uppdaterad färgskala. Mycket av arbetet återstår dock för nästa ägare att slutföra.
Grunden är av gjutsten som putsats och taket är belagt med tvåkupigt tegel, allt i original sedan byggnadstiden och därför i behov av översyn.
Bottenvåningen består av ett mycket välbevarat kök från 1910- och 1930-talet. Därinnanför finns den tidigare (säng)kammaren, numera använd som matsal. Kakelugnen i detta rum är liksom resterande i huset troligen tillverkad av Upsala-Ekeby. Från kammaren kommer man in i salen, husets förnämsta rum. Här har tapeten från 1920-talet omsorgsfullt tvättats fram under senare lager. Kakelugnen i detta rum är dekorerad med jugendslingrande blåsippor. Salen har höga dubbeldörrar mot förstugan där såväl dörrar som övriga snickerier har mycket välbevarad ådringsmålning. I anslutning till förstugan finns en toalett. Vattnet till huset är dock avstängt sedan ett tiotal år.
Trappan upp till övre våningen mynnar i en hall (med toalett i anslutning) Väggarna i både hall och trappa pryds av originaltapeten från 1910-talet. Den övre våningen , som möjligen är inredd något senare än bottenvåningen, bestod ursprungligen av tre sovrum, varav det största förändrades till ett enkelt kök på 1930-talet. Detta rum har sedan dess aldrig förändrats utan bevarar hela sin karaktär. Tapeterna och linoleummattan är kvar sedan 1920-talet, så också kakelugnen. Denna har dock fått ett tillägg i form av en vedspis och zinkbänk placerad framför sig. Här finns t.o.m. några av originalmöblerna bevarade.
De övriga två rummen har tapeter från 1930-talet och linoleummattor från 1920-30 talet. Även dessa rum har släta vita kakelugnar från 1920-talet.
I mitten av 1930-talet hade familjens skinnföretag vuxit sig så stort att man behövde större lokaler. Äldste sonen hade dessutom bildat familj. Därför uppfördes, i vinkel med det äldre huset, ett verkstadshus i två plan med bostad på övre våningen och skinnverkstad, kontor och lager på bottenvåningen.
Även denna byggnad är mycket välbevarad. Exteriört har några förändringar gjorts i samband med en mindre ombyggnad på 1950-talet. Ytterdörrarna är av 1970-talskaraktär och ett mycket missprydande plastfönster har i sen tid satts in på ena gaveln. Den ursprungliga linoljefärgen finns kvar, om än i stort behov av ommålning. Taket är belagt med omålad pannplåt.
Bottenvåningens verkstadslokal står till största delen orörd sedan mitten av 1900-talet. Den har under de senaste åren använts som konstnärsateljé och lämpar sig med sina många fönster för många olika verksamheter. Kanske rent av en ny storhetstid som skinnverkstad då två av de kraftfulla symaskinerna står kvar. I det gamla kontoret är allt som på 1950-talet. Till och med kuvert, orderböcker och annat med firmamärket ligger kvar i skåpen. Det tidigare lagret har inretts som sovrum. Förstugan och trappan har marmoreringsmålade väggar från 2016
På övervåningen finns ett mycket charmigt kök med omisskännlig 1950-talskänsla, två mindre rum, varav ett med öppen spis från 1930-talet samt ett större rum med fönster i tre väderstreck. (Här sitter det sorgliga plastfönstret… ) På detta plan finns också en mindre toalett med handfat. Vill man duscha så gör man det i källaren. Där finns också det tidigare pannrummet, en toalett med handfat samt jordvärmepumpen. Jordvärmen installerades 2013 och är dimensionerad så att även det äldre huset kan kopplas på om så önskas.
Sedan 2012 har vi anordnat olika verksamheter i husen, allt från 75-årsfester till akvarellkurser. Men framför allt är det vårt mycket välbesökta, årligen återkommande, adventscafé som blivit omtalat. Då har verkstadshuset förvandlats till hantverkshus och café, med hundratals gäster. I det gamla huset har det hållits guidade turer i de julpyntade rummen.
Husen omges av en stor tomt där större delen består av trädgård. Här växer både rosor, perenner och äldre bärbuskar, för att inte tala om alla de vackra syrenerna.