Sköna Hem

På våren 1979 presenterades i Sverige en ny tidskrift. Det var Börge Bengtsson, tidigare bland annat legendarisk chefredaktör på den då nyligen nedlagda Vecko-Journalen som av Bonnierförlaget Åhlén och Åkerlund fått i uppdrag av att skapa en heminredningstidskrift av internationell klass. En tidskrift för inredning, konst, kultur och antikviteter. Bengtsson blev också tidskriftens chefredaktör och i sin presentation av Sköna Hem beskriver han dess högt ställda kvalitetskrav:

Vi har stor respekt för ordet kvalitet. Vad vi känner allra starkast för är den upphöjda form som kallas livskvalitet. den kan upplevas på många sätt. Genom vår miljö. Tingen omkring oss. Musiken. Böckerna. Konsten. Sätten att vara tillsammans.Det är detta vi vill förmedla.

sh30ar_l

På omslaget till premiärnumret presenterades Sköna Hem som Den nya tidskriften för exklusiv heminredning. Här handlade det inte om radhus i Skärholmen eller lägenheter i Örebro. I stället fick man besöka Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden, gästa herrskapet Westerberg i deras  våning vid Karlavägen och bländas av de kritvita sofforna hos en svensk i New York. Dessemellan bjöds man på briljanta texter av Ulf Hård af Segerstad, Käbi Laretei och Gunilla Wettergren-Skawonius m.fl. Som avslutning inviterade Fru Märta Tallroth till sen eftermiddagsbuffé efter lördagens shopping och vernissager.

_dsc5425_fotor

Visst, man kan le lite åt Sköna Hems medvetna strävan efter att tilltala en publik som antingen var, eller ville se sig som, bildad överklass. Man får dock se till att det blir ett förlåtande leende och inte ett föraktande. Sköna Hem presenterades i ett skede där 70-talets kollektivism övergick i 80-talets ohämmade självcentrering. Den svenska utopin om det klasslösa samhället var på väg att rämna och idealen försköts. Sköna Hem blev en slags vägledning in i den nygamla borgerlighetens värld. Här kunde den hungrande läsaren se hur man skapade ett hem, iscensatt för att signalera framgång och välstånd. Tillsammans med Månadsjournalen, som efterträtt trotjänaren Vecko-Journalen återupprättade Sköna Hem en journalistisk plattform där kunskap, kvalitet och klassisk bildning var orubbliga beståndsdelar. Vid den tiden fortfarande gångbara ideal. Satsningen visade sig vara lyckad och Börge Bengtsson fick redan 1979 stora journalistpriset i kategorin Fack-, special- och organisationstidningar med motiveringen:

För att han skapat en kvalitetstidning, som snabbt funnit sin journalistiska form. Materialet redigeras med säker stilkänsla och utvecklat sinne för estetiska värden.

_dsc5426_fotor

Ända fram till sista numret, sommaren 1992 höll man fast vid samma uttalade satsning på kvalitet. De främsta fotograferna anlitades för att dokumentera interiörer vilka beskrevs av initierade och kunniga journalister. (Den Sköna Hem vi ser idag är en spegling av vår egen tids prioriteringar och har endast namnet gemensamt med originalet.)

För min egen del skulle Sköna Hem komma att få stor betydelse. Jag var fjorton år när första numret kom ut. Helt plötsligt fanns den där, På ICA i Tidaholm bland Saxons och Allers och allt vad de hette. Med sitt vita omslag lyste den fram på tidningshyllan. Jag betalade 19.50 och kunde sedan ta med mig detta nya universum hem till pojkrummet.

Det vore naturligtvis en överdrift att hävda att Sköna Hem förändrade mitt liv, men jag vill ändå påstå att mötet fick bestående konsekvenser. Numera är jag fil.mag i konstvetenskap och har ägnat det mesta av min forskning åt interiörkonsten och dess iscensättning. 

Jag tänker återkomma här i Herrumet med fler nedslag i den magiska världen som skapades av Börge Bengtsson och hans medarbetare.

dsc5422_fotor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s